Startpagina [ Inloggen ]
logo

Algemene informatie vernieuwing VMBO

wat is het en waarom gebeurt het?

Het vmbo is de afgelopen jaren op de schop gegaan en stevig vernieuwd door plannen van de overheid. Vanaf 1 augustus 2016 zijn de veranderingen ingevoerd op het Metzocollege, vanaf 1 augustus 2017 verandert ook het AOC. Wat zijn dan die veranderingen en waarom zijn ze nodig?

Wat zijn de redenen?

De samenleving verandert. Er komen ieder jaar beroepen bij en sommige banen verdwijnen. We vinden het belangrijk om het vmbo in de toekomst ook aantrekkelijk te houden voor jongeren. Sommige beroepsprogramma’s in het vmbo – die leerlingen in de bovenbouw konden volgen – bestonden al 20 jaar. Het nieuwe vmbo moet moderner worden en beter aansluiten op een vervolgopleiding en op het bedrijfsleven in de regio. Het vmbo wordt dan ook vernieuwd.

Vernieuwing bovenbouw: 30 afdelingen verdwijnen en er komen 10 profielen voor in de plaats met keuzevakken

Iedere vmbo-leerling kiest voortaan 1 van de 10 profielen.

·         Bouwen, wonen & interieur (M)

·         Dienstverlening & producten (M)

·         Economie & ondernemen (M)

·         Groen (A)

·         Horeca, bakkerij & recreatie (M)

·         Maritiem & techniek

·         Media, vormgeving & ICT

·         Mobiliteit & transport

·         Produceren, installeren & energie (M)

·         Zorg & welzijn (M)

Daarnaast kiest een leerling keuzevakken waardoor de leerlingen zijn of haar kennis kan verbreden of verdiepen. Leerlingen in KB en BB kiezen 4 keuzevakken. Leerlingen in GL kiezen 2 keuzevakken. De profielen passen bij de opleidingsrichtingen in het mbo. En door de keuze van de keuzevakken kan een leerling zich heel gericht voorbereiden op dat mbo.

Bewustere keuze schoolloopbaan

Scholieren van tegenwoordig leren niet voor een specifieke baan. De meeste jongeren worden opgeleid voor banen die nog niet bestaan. Vaardigheden en competenties worden dan ook steeds belangrijker. Jongeren moeten weten, waar ze goed in zijn, zodat ze de juiste keuzes kunnen maken binnen hun schoolloopbaan. Om ervoor te zorgen dat alle scholen structureel aandacht besteden aan de bewuste keuze van leerlingen maakt het vak loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) onderdeel uit van elk beroepsgericht profiel. Op die manier kunnen jongeren ontdekken waar hun talenten liggen en leren ze hoe ze tot een keuze kunnen komen die bij hen past.